mylady.gr • "Κύπρος στη σχάρα"


…Και στηθήκαμε ξανά –λες και μας έλειψε η κατευθυνόμενη ενημέρωση- με τις τηλεοράσεις ανοιχτές, με μια λαχτάρα, ένα φόβο, μη μας γκρεμίσουν και την Κύπρο σε μια νύχτα, ή μάλλον καλύτερα σ’ ένα τριήμερο στρατηγικού χαρακτήρα σαν αυτό που μας πέρασε με φουλ Αποκριά και μας βρήκε άπαντες τους συν-Έλληνες με χορτασμένες κοιλιές απ’ το πολύ αστακομάνι κι ό,τι πιο πλούσιο σε έδεσμα. 

Από την άλλη βλέπεις, όλο αυτό το σόι-συμμορία από Κριστίν γνωστή ως τη μη εξαιρετέα και στοχοποιημένη φράου Άνγκελα κι όποιο άλλο κορακοθώρητο μονσιέ-μίστερ ή όποιο αθωούλι κρατίδιο τύπου Λούξεμπεργκ, όλο αυτό το σόι που λες, λιμάριζε μαχαιροπίρουνο, το μενού είχε Κύπρο ψητή στη σχάρα.

Και πως θα γίνει τώρα καλές μου κυρίες; Θα λαχταράμε οληνυχτίς μη και μας μείνετε αχάιδευτες εκεί, στα κρύα βασιλικά κρεβάτια σας και ξυπνήσετε με νεύρα και πυροβολήσετε στο ψαχνό καμιά χώρα απροειδοποίητα για να εκτονώσετε τον μεσήλικο εκνευρισμό σας.

Θα ψάξω τα ωροσκόπιά σας, μιλάω ειλικρινά. Στείλτε μου μονάχα και ώρα γέννησης. Κι αφήστε σε μας τους Έλληνες, όλα τα βουντού θα παίξουν για τον εξορκισμό ΣΑΣ από τον χάρτη. Χιλιάδες-μυριάδες Έλληνες άνεργοι, πρώην αγρότες, πρώην φοιτητές, πρώην εργαζόμενοι, θα στήσουνε χορό κι ομάδες εθελοντών, πως το ‘δατε στο καρναβάλι της Πάτρας μας τις μέρες που «χορεύαμε και πηδάγαμε, μη φανεί ότι πεινάγαμε»; Αυτό το ποζισιόν κινητοποίησης φανταστείτε εσείς. Στα ώπα-ώπα θα σας έχουμε. Ώρες μετά εκατομμύρια κουκλάκια-ομοιώματά σας θα πλέουν στο αιγαίο να βρούνε το νησί όπου αναδύθηκε ερωτική η θεά Αφροδίτη, ναι θυμάμαι ότι δεν έχετε ιστορική γνώση, αλλά οι φυλές σας βρίσκονταν ακόμα σε κατάσταση ημιάγρια.

Κι αυτό το «ημιάγρια» είναι που μας προβληματίζει στη συμπεριφορά σας, όλα τ’ άλλα καλά: κούρεμα, μούτρα, ρουχαλάκια τα καλύτερα, τι να πείτε κι εσείς, φτωχοζωή.

Δείτε το λίγο πιο ανοιχτά το θέμα, παρακαλώ. Τι θα τα κάνετε τόσα λεφτά ρούφα από δω-ρούφα από κει, να προβλέψουμε ΕΚΑΒ γιατί θα μας βαρυστομαχιάσετε, ή θα βάλετε ρευστά ευρώ στην άρμη; 

Μανούλες που αποχωρίζονται παιδιά για χρόνια, άνθρωποι κρύβονται ξέρετε πίσω από ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμούς ταυτότητας ή λογαριασμούς παντός τύπου, φτάσαμε να ’χουμε κάνει συνείδηση, ότι αν δε χρωστάμε σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, όλο και κάποιος φάκελος με μια μπίτερ έκπληξη θα μας περιμένει στο χαλάκι της εξώπορτας ή το γραμματοκιβώτιο.

Άνθρωποι, απευκταίες μου μαντάμ. Άνθρωποι που τους ψαλιδίσατε όχι μονάχα τους μισθούς ή τους λογαριασμούς, αλλά και τα ίδια, αυτά πιο ακριβά τους όνειρα, ελπίζω αυτά που σας λέω να μην επηρεάσουν τα μπότοξ των μετώπων σας. Κατά τα φανερά κι απροκάλυπτα, καρφάκι δε σας καίγεται για τις χιλιάδες των αυτοκτονιών στις χώρες με κρίση, εσείς όλα καλά σα να λέμε, φρύδι δε θα μορφάσει. 

Πριν σας αφήσω για σήμερα ωστόσο, θα σας δώσω δυο πολύ απλές ερωτησούλες για χόμγουορκ: 

1. Τι σκοπεύετε να μας κάνετε τόσα μύρια πεινασμένους, κυρία κεντρική Ευρώπη μας –ΔΝΤέτοια και λοιποί παρελκόμενοι, μέσα κι αυτοί- τι θα μας κάνετε; Θα ‘ρθουνε τίποτα καράβια να μας πάρουνε για Αφρική μεριά ή θα μας στείλετε στην Παταγονία χωρίς επίδομα θέρμανσης, ώσπου να λιώσουν άπαντες οι πάγοι του πλανήτη, οπότε θα επανεξετάσετε τα ζητήματά μας μελλοντικά; Μονάχες θα μείνετε στο τέλος και δε θα ξέρετε  σε ποιον άλλον να πιέσετε την μπότα του τρέχοντος Ράιχ, δε θα ‘χετε σε ποιον να πουλήσετε την ημι-δανεική και τάχα μου τεχνογνωσία σας, ούτε αμάξια, ούτε κίτρινα τυριά, ούτε σαμπουάνια, νιεντε έουρος στην αγορά, αν με καταλαβαίνετε.

και βεβαίως 2.:
Κάντε επιτέλους κάτι με τα μούτρα που κουβαλάτε, σας παρακαλούμε πολύ. Χρυσάφι που λέει ο λόγος μας κοστίζουν, όσα δε φάγαμε παρέα με εκτός κι εντός αρπαχτικά είδη. Το εισιτήριο ζωής, καραπανάκριβο λέμε, διορθώστε. Και μη μας δώσετε λεφτά πίσω, θα τα φάμε οι λουόμενοι από το μεσογειακό ήλιο, στείλτε τα κι αυτά στην Παταγονία, κρατήστε τα για τα παράξενα χρόνια που θα ‘ρθουν κι η όλη η Ευρώπη, θα αποπνέει οσμή διχόνοιας κι ανεπιθύμητου. Μόνο να: Αλλάξτε στιλίστες, μπερντέ να φαν κι οι τελευταίες Γερμανόφωνες κότες σας, φωνάξτε εν ανάγκη από Χόλιγουντ, ξέρετε τι ΟΑΕΔ κι ουρά τραβάνε και κει; Κρίση σου λέει ο άλλος. Οπότε φωνάξτε και συντάξτε ένα τημ, κάτι να σας εμπλουτίσει με εικαστικές έστω αλλαγές, έχουμε σιχαθεί τα μπαναλιτέ σας ρούχα. Βγείτε να μας φοβίσετε, αλλά ντυθείτε κάτι άλλο, να σκάσει το χειλάκι μας, ξεροκόμματα και θέαμα ζητάνε οι λαοί, με μια Άνγελα ντυμένη «Ποκαχόντας», και μια Λαγκάλ ντυμένη «Εξολοθρευτή», θα μας ξέφευγε ένα τόσο δα χάχανο –να ‘χουμε να θυμόμαστε- στα χρόνια, που μονάχα τα νύχια μας περισσεύουνε για φάγωμα…

Το έλεός σας ως την άλλη φορά και φρόνιμα με τα δαγκώματα σε χώρες που η βόρεια μεριά τους μοσχοβολάει φυσικό αέριο και ντόλαρς, όλα θα σας τα δώσουμε, αλλά φρόνιμα. Γιατί «το γινάτι βγάζει μάτι» λέει ένας ημιθανής λαός, απ’ αυτούς που προσπαθείτε να παραχώσετε πρόχειρα…

Γιάννης Φιλιππίδης
giannisfilippidis@mylady.gr
anemosekdotiki@yahoo.gr

• Επισκεφτείτε τη Σελίδα του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη 
κι επικοινωνήστε μαζί του, εδώ:

• Η «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης», 
όπως και τα άλλα 5 προσωπικά βιβλία του,
 κυκλοφορούν από την «Άνεμος εκδοτική»