Εφημερ. «ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ» > 09/2013 τ. 80 >βιβλιοπαρουσιάσεις > Άνεμος εκδοτική


Ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης, μας εκπλήσσει γι’ άλλη μια φορά: «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης» ονομάζεται το έκτο του βιβλίο. Μυθιστόρημα αιχμής, που αφορά στο απόλυτο σήμερα, τι να φέρνει στις 300 και πλέον σελίδες του; Απροσδόκητο σχήμα, ντυμένο στα ζεστά χρώματα ανθισμένης μπουκαμβίλιας και σε τιμή έκπληξη.

-Πείτε μας περισσότερα για το βιβλίο, το οποίο χαρακτηρίζεται από λογοπαίγνιο στο ίδιο το όνομα της ηρωίδας του. Και γιατί αυτή είναι βασίλισσα στο πολυπληθέστερο κομμάτι της αστικής ζώνης;
• Η Λουκία – Λούσιfair, κατά τους επαγγελματίες της περιοχής της- είναι μια ηρωίδα από το 2ο μου βιβλίο, που αγαπήθηκε πολύ και φρόντισα να καλοπαντρέψω ως το τέλος του βιβλίου εκείνου. Αλλά τα χρόνια της κρίσης, τη φέρνουν αντιμέτωπη με βάσανα όμοια μ’ αυτά που βιώνει ο καθένας μας. Μόνο που σαν αθεράπευτα κωμική χαρακτήρας, παίρνει στα χρόνια της κρίσης την κατάσταση στα χέρια της σηκώνοντας μανίκια, με όπλα την επιμονή, την αντοχή και την γοητευτική τρέλα της, που προκαλεί ασυγκράτητα γέλια. Η δικαιοσύνη –ακόμα κι αν αναφέρεται με αγγλική λέξη χάριν του λογοπαίγνιου, λείπει στους καιρούς μας. Το κέφι, εξίσου.  Αυτό φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει την ελπίδα, που αργοσβήνει μοιραία μέσα μας και να μας δείξει, ότι και στους χειρότερους καιρούς υπάρχουν τρόποι, να λειτουργούμε εναλλακτικά και υγιώς.

-Είναι στ’ αλήθεια πολιτική σάτιρα;
• Αθεράπευτα ναι κι αυτός ήταν ο στόχος μου. Να καταγράψω με τρόπο καυστικό κι επιθεωρησιακό, όσα μας αλλοιώνουν και κυκλοφορούμε με σκυμμένους ώμους. Το συναίσθημα δε λείπει, τουναντίον συμπρωταγωνιστεί, αφού κι αυτό στερεύει μέσα μας, όσο καταλαμβάνουν χώρο οφειλές κι αριθμοί-λεκέδες. Το χιούμορ, όπως και τις στιγμές που οι χάρτινοι ήρωες στέκονται στον καθρέφτη τους ειλικρινείς, ας το κρίνει ο/η αναγνώστης/στρια.

-Στον «Άνεμο», το ολοδικό σας εκδοτικό λογότυπο, ακολουθείτε πολιτική χαμηλών τιμών.
• Ήταν αναπόφευκτο. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις δυσκολίες του καθένα μας. Το βιβλίο ωστόσο, αξίζει ν’ αγοράζεται –κι ας αλλάζει ένα αντίτυπο μονάχα, πλήθος αγκαλιών- για να μπορεί να συνεχίσει να παράγεται. Στον «Άνεμο» (www.anemosekdotiki.gr) ακολουθούμε πράγματι πολιτική χαμηλών τιμών, που εκπλήσσει ευχάριστα. Γιατί στόχος μας δεν είναι το εμπορικό κέρδος και τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας μας, το κοινό μας υπέβαλλε γλυκά, ώστε ένα βιβλίο να ‘ναι οικονομικά προσβάσιμο σαν αγορά, γιατί ο στόχος μας είναι να διαβαστεί, όχι να πληρωθούμε περισσότερα απ’ αυτό. Χαμηλώνουμε λοιπόν τις τιμές για να μεγαλώσουμε το ταξίδι των βιβλίων μας.

-Έξι διαφορετικά βιβλία, ένας ο συγγραφέας, ανθρωποκεντρικός πάντα ο στόχος του. Τι δυσκολίες ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα;
• Η μόνη  «δυσκολία» είναι το πού απευθύνεσαι. Αλλά δεν είμαι υπέρ της άποψης, πως όταν γίνεται ένα βιβλίο επιτυχία, πρέπει να αντιγράφουμε τη συνταγή για το επόμενο. Παράλληλα με τη συγγραφική αφήγηση, λειτουργώ συχνά σα σκηνοθέτης: θα έπληττα θανάσιμα με ομοειδή βιβλία. Έτσι κι αλλιώς, ο Γιάννης αφηγείται κάθε φορά, η γλώσσα έχει όμοιες συνιστώσες, αλλάζει η μορφή κι ο τρόπος. Ευτυχώς για μένα οι αναγνώστες ακολουθούν με σεβασμό τα καινοτόμα σχέδια των βιβλίων μου, που συχνά ξεφεύγουν από την πεπατημένη της συνηθισμένης πεζογραφίας. 

-Αυτό κάνει έναν συγγραφέα αγαπημένο στο κοινό;
• Τα βιβλία πάνω απ’ όλα είναι επικοινωνία. Γράφοντας πρωτόλεια, δε το αντιλαμβάνεσαι, αλλά είναι πεποίθηση που αποκτάται αγκαλιά την αγκαλιά και στέφεται με κριτικές. Αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει ένας συγγραφέας, είναι να μην ακολουθεί πάντα το ρεύμα του κοινού του, να καινοτομεί, να εμπιστεύεται το θράσος, που απορρέει από την ειλικρίνεια της σκέψης. Όταν δε λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη του κοινού, αλλά τις επιθυμίες, το αποτέλεσμα είναι ειλικρινές. Και πάντα βρίσκει τους κατάλληλους αποδέκτες.

• Βιβλιογραφία:
«Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου» Άγκυρα 2006, Άνεμος 2011 (6η χιλιάδα)
«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι “αχ”», Άγκυρα 2008, άνεμος εκδοτική 2011 (3η χιλιάδα)
«Κρατάς μυστικό;», Άνεμος εκδοτική 201 (2η χιλιάδα)
«Μα, το ψάρι είναι φρούτο», Άνεμος εκδοτική 201 (2η χιλιάδα
«Ζωή με λες», Άνεμος εκδοτική, Δεκέμβρης 201 (2η χιλιάδα
«Λούσιfair, η βασίλισσα της κυψέλης», Άνεμος εκδοτική 12/2012, (2η χιλιάδα).