likeWOMAN.gr • «Όλα μπορούν ν’ αλλάξουν, αρκεί να ’μαστε συνεπείς με τις αξίες μας κι όσα δεν έχουμε τολμήσει» Γιάννης Φιλιππίδης • Συνέντευξη στην Τάνια Νικολοπούλου


«Όλα μπορούν ν’ αλλάξουν, αρκεί να ’μαστε συνεπείς με τις αξίες μας κι όσα δεν έχουμε τολμήσει»

Ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης μιλάει στο likewoman.gr με αφορμή το μυθιστόρημα του «Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης».

Διαβάστε τη συνέντευξη και κερδίστε 2 αντίτυπα του βιβλίου. (Στο τέλος της συνέντευξης αναφέρονται οι οδηγίες του διαγωνισμού!)
Συνέντευξη στην Τάνια Νικολοπούλου

«Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης» είναι το έβδομό σας βιβλίο, κυκλοφορεί ακόμα στις πρώτες θέσεις των μεγάλων βιβλιοπωλείων, έχει πάρει τη θέση του στα δημοφιλέστερα της χρονιάς. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό το μυθιστόρημα.
Ο Απρίλης, είναι ένα βιβλίο που αφιερώνεται σ’ όσους δεν παραιτούνται από τα απραγματοποίητα θέλω τους. Είμαστε για 30 μόλις ώρες φυσικού χρόνου στο μυαλό της κεντρικής ηρωίδας, λίγο πριν πάρει μια απόφαση, που θα φέρει ξανά την ευτυχία στη ζωή της. Παίρνοντας την ιστορία από την αρχή, αντιλαμβανόμαστε, πως στη ζωή μας, συχνά παρεκκλίνουμε από τις επιθυμίες και τους στόχους μας, κάνουμε λάθη, ζούμε περιόδους γκρίζες, αδιάφορες. Το βιβλίο, μας ενισχύει την πεποίθηση, ότι ο χρόνος μας ωριμάζει, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα συναισθήματα και τις αλήθειες μας, βοηθώντας μας έτσι ν’ αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων προς όφελός μας, τη στιγμή που είμαστε αρκετά ώριμοι, να αντιληφθούμε πως το ανέφικτο γίνεται φυσικό, κι όλα μπορούν ν’ αλλάζουν, αρκεί να ’μαστε συνεπείς με τις αξίες κι όσα δεν έχουμε τολμήσει. Η ζωή όμως μπορεί να πλημμυρίσει από καινούργιο φως, ακόμα και μ’ ένα τηλεφώνημα ή ένα sms, αρκεί να φανούμε ειλικρινείς κι αληθινοί απέναντι στην ίδια μας την ψυχή.
Παρακολουθούμε δηλαδή την μυθ-ιστορία, όπως αυτή, ξετυλίγεται αντίθετα, από το παρόν στο παρελθόν. Σωστά;
Βέβαια. Ένας από τους πρώτους κανόνες που διδάχτηκα πριν πολλά χρόνια πια, γράφοντας, είναι πως κάθε μυθιστορηματικό –κι εν δυνάμει πραγματικό- πρόσωπο, για να ’χει παρόν και μέλλον, πρέπει να ’χει ένα σαφές παρελθόν, που σε περιπτώσεις σαν αυτής, θα δικαιολογήσει όλες τις παροντικές και μελλοντικές ενέργειες των ηρώων.  Το ταξίδι στο χρόνο ωστόσο σε περιπτώσεις σαν αυτές του «Απρίλη», είναι γοητευτικό κι η ανάμιξή του με τις παροντικές σκέψεις της κεντρικής ηρωίδας, της Στέλλας, είναι κατά τη γνώμη μου και τις κριτικές που παίρνει  το βιβλίο, άκρως ενδιαφέρουσα, ενδυναμώνει λησμονημένα αλλά σημαντικά συναισθήματα. Κι αν το πείραμα κάθε συγγραφέα είναι να βρει ο/η αναγνώστης/στρια πράγματα, σκέψεις, όνειρα που αφορούν πια αυτόν/ήν τον/την ίδιο/α, τότε η διαδρομή του βιβλίου, αποκτά άλλη δύναμη.
Οι κριτικές για το βιβλίο σας, τι λένε;
Οι  κριτικές, αλλά κι όσοι/ες φίλοι και φίλες μου γράφουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα σάιτ και τα μπλογκς, μιλάνε για ένα αντικαταθλιπτικό βιβλίο, που με το χιούμορ του και την ανατρεπτική του διάθεση, ξυπνάει μέσα τους, την έννοια, ότι για όλους μας υπάρχει πάντα μια ακόμα ευκαιρία, τη στιγμή που θα μπορούμε να δούμε μια φυσική απόφασή μας, σαν τέτοια.
Μιλήσατε νωρίτερα για το χιούμορ. Τι ρόλο παίζει το χιούμορ σ’ ένα ερωτικό μυθιστόρημα συναισθημάτων;
Στην προσπάθειά μου να γράψω ένα βιβλίο φωτεινό κι ελπιδοφόρο, τα κωμικά περιστατικά προέκυψαν από μόνα τους. Είναι η ίδια η ζωή, που ανακατεύει συχνά το χιούμορ με το δυνατό συναίσθημα. Ήταν ειλικρινής ανάγκη μου να γράψω έτσι, πέρασα όμορφα. Κι όταν περνάει καλά ο συγγραφέας γράφοντας, ο αναγνώστης ωφελείται πολλαπλά. Γιατί η αλήθεια και το κέφι, όπως και το συναίσθημα, μεταδίδονται εύκολα και με ευεργετικά αποτελέσματα. Και τότε είναι οι στιγμές που συγγραφέας κι αναγνώστης, ανακαλύπτουν και μοιράζονται κοινούς τόπους.
Απολαμβάνετε σα συγγραφέας το φαινόμενο, να μιλούν άνθρωποι με την εγκυρότητα της υπογραφής τους, όχι μόνο για το πιο πρόσφατο, αλλά ταυτόχρονα και για τα άλλα σας βιβλία.
Αυτό είναι τιμή για μένα, είμαι της άποψης ότι κάποια βιβλία, όταν πρωτοκυκλοφορούν, δεν έχουν μονάχα μέλλον, αλλά στην πορεία του χρόνου, αποκτούν κι ένα αξιοπρόσεκτο παρελθόν σε δημοσιεύσεις και κριτικές, που ξαναφέρνουν τα βιβλία σε πρώτη ζήτηση και στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Η απήχηση των προηγούμενων βιβλίων είναι αυτή, που δίνει ελευθερία και άνεμο στη σκέψη, να συνεχίζει να ταξιδεύει μέσα από τη συγγραφή ενός επόμενου χειρόγραφου, που θα πάρει τη δική του θέση στις αγκαλιές των ανθρώπων. Κι η ελευθερία αυτή, είναι αυτή η ίδια που δίνει δύναμη σ’ έναν συγγραφέα να συνεχίζει, έχοντας την ασφάλεια ενός πολυπληθούς κοινού.
Αναφέρατε την λέξη-κλειδί, τον άνεμο. Διανύετε τον πέμπτο πια χρόνο λειτουργίας, ενός νέου εναλλακτικού εκδοτικού οίκου, που κάθε τόσο, παράγει επιλεγμένους τίτλους πεζογραφίας και ποίησης. Ξεκινήσατε αρχές Γενάρη του 2011, στην καρδιά της κρίσης, αλλά βρίσκεστε στις καλύτερες θέσεις των βιβλιοπωλείων. Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι πιθανές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Με την Άνεμος εκδοτική σαν εκδοτικό λογότυπο ελευθερίας, καταφέραμε μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια, ν’ αποκτήσουμε όχι μονάχα έναν κύκλο ένθερμων υποστηρικτών που ολοένα μεγαλώνει, όσο προστίθενται νέοι ενδιαφέροντες τίτλοι και αξιόλογοι δημιουργοί. Η ξεκάθαρη επιλογή του να κάνεις επιλεγμένες εκδόσεις, στερεί τον Άνεμο σε παραπανίσια έσοδα. Από την άλλη όμως, ο κόσμος του βιβλίου, μας δίνει το πλεονέκτημα της εκτίμησής του. Τρέξαμε πολύ, νοιαστήκαμε πολύ, ταξιδέψαμε σε μέρη της Ελλάδας, που δε φανταζόμασταν, χρειάστηκε να στηρίξουμε την απόφασή μας να εκδίδουμε τα βιβλία που θέλουμε και να τα επικοινωνούμε με το δικό μας πνεύμα πολιτισμού. Δεν ήταν αυτοσκοπός το οικονομικό κέρδος, στην εποχή μας κάτι τέτοιο θα φάνταζε ίσως και φαιδρό. Αλλά με έναν υγιή εκδοτικό οίκο, που ’χει στον τομέα των αποφάσεων έναν συγγραφέα σαν εμένα και στην κεφαλή σαν εκδότη έναν από τους καλύτερους γραφίστες-art directors εκδόσεων βιβλίων, δίσκων κι εντύπων, το δημιουργικό πνεύμα καθρεφτίζεται στο αποτέλεσμα της δουλειάς και των επιλογών μας.
Το βιβλίο βάλλεται από την κρίση, αλλά είναι αναγκαίο κομμάτι της ζωής μας. Ποια είναι η δική σας εικόνα;
Το ελληνικό βιβλίο, πράγματι βάλλεται σοβαρά στην εποχή μας. Και θα ’θελα μ’ αυτή την αφορμή, να υπενθυμίζω στους φίλους μας, να δηλώνουν την υποστήριξή τους με την αγορά νέων βιβλίων, όταν αυτό είναι εφικτό για το πορτοφόλι τους, να μη στρέφονται μονάχα στα παζάρια που ολοένα πληθαίνουν, ενόσω εκδοτικοί οίκοι πάνε για πάντα στον παράδεισο. Επιλέγοντας βιβλία ενεργών –και με έργο- εκδοτικών οίκων, δίνουμε δύναμη στα επόμενα όνειρά μας. Ας βοηθήσουμε όλοι και μ’ όποιον τρόπο, να στεκόμαστε πλάι σ’ όσους αγωνίζονται να εκφράσουν την ελπίδα, το παρόν και το μέλλον, μέσα από την τέχνη του γραπτού λόγου, που βοηθάει και μας τους ίδιους σαν αναγνώστες, στο να επιστρέψουμε στη σιωπή των σελίδων ενός βιβλίου, που αξίζει την προσοχή μας και μπορεί σε συναισθηματική βάση, να μας κάνει να δούμε καλύτερα, τα μικρά καθημερινά θαύματα στη γκρίζα εποχή που μας περιβάλλει. Η πραγματικότητα, μας τρελαίνει, μας στριμώχνει, μας πνίγει συχνά. Ένα άξιο βιβλίο, μπορεί κι έχει τη δύναμη να επαναφέρει το θυμικό, το νου και την ψυχή μας σε μια ισορροπία, που ’ναι αναγκαία για να συνεχίσουμε με επάρκεια στην επόμενη εποχή, που εξελίσσεται κι απαιτεί την εσωτερική μας ανασυγκρότηση.
Ευχαριστώ πολύ τον αγαπημένο μου φίλο Γιάννη Φιλιππίδη για την υπέροχη συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα: 
 https://www.facebook.com/Yannis.Filippidis.anemosekdotiki

Πηγή: