booktourmagazine.com • Συγγραφείς που ξεχωρίζουν: Γιάννης Φιλιππίδης • Γράφει ο Θεοφάνης Θεοφάνους

-->
Το πρώτο ίχνος του στα ελληνικά γράμματα ήταν το 2006 με το μυθιστόρημα «Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου». Έκτοτε απογειώθηκε από κοινό και κριτικούς.
Λυρικός, αποφθεγματικός, αισθαντικός, δεν σταματά σε κάθε του συγγραφικό εγχείρημα να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Πλοκή, ήρωες που σε ακολουθούν μέρες μετά την ανάγνωσή τους, λόγος με ευφυές χιούμορ.
Η γραφή τού Γιάννη Φιλιππίδη έχει τη δύναμη να σε παρασύρει σ΄ ένα ταξίδι πέρα από τη φαντασία. Να σε ρουφήξει κυριολεκτικά σ΄ ένα ολότελα δικό του σύμπαν, σε μια κυψέλη φτιαγμένη από λέξεις  -  βουτηγμένες στο κεντρί και στο μέλι. Γίνεσαι θύμα, θύτης, συμπρωταγωνιστής και άλλοτε υπερήρωας των ιστοριών του.
Δεν γράφει ευκαιριακά, ούτε ανήκει στη σωρό των φιλόδοξων συγγραφέων τού εφήμερου– σπάνιο αυτό στις μέρες μας. Είναι μαχητής τού φωτός. Ονειροπόλος. Ταγμένος στο Γιν και το Γιανγκ, στη διαδικασία τής συνεχούς εναρμόνισης των πάντων που εξασφαλίζει την απόλυτη ισορροπία.
 Δεν προσπαθεί να μας “πείσει» αλλά να μας μεταδώσει μέσα από απλές καθημερινές στιγμές την αξία τού «να ζεις, ν΄ αγαπάς, να μαθαίνεις» και να ελπίζεις.
Ισως είναι καλύτερο να τον ανακαλύψετε από το τέλος προς την αρχή. Στο πιο πρόσφατο συγγραφικό του εγχείρημα θα βρείτε ένα κοινό στοιχείο το οποίο εμπεριέχεται σε όλα του τα έργα. Η ραχοκοκαλιά τής ύπαρξής μας, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, δεν είναι να επιμένεις να αλλάξεις τους άλλους, αλλά ν΄ αλλάξεις τον τρόπο που εσύ βλέπεις τον κόσμο. Η αισιόδοξη πλευρά τής μέρας κρύβεται στις σελίδες του και είναι πραγματικά μεγάλη πρό(σ)κληση να την ανακαλύψεις.
 
-->
Μια γρήγορη ματιά στο οπισθόφυλλο:
"Την εποχή των αθώων σκέψεων και των ανοιχτών παραθύρων, γεννιούνται με διαφορά δεκατεσσάρων ημερών, μέσα στον ίδιο Απρίλη, δύο φωτεινά πλάσματα, σε αντικρινά σπίτια παλιών φιλενάδων. Ο δρόμος που χωρίζει τα σπίτια τους είναι κι ο ίδιος που θα τους ενώσει για πάντα. Αρχές της δεκαετίας του '70, και τα παιδιά θα συνδεθούν μ' έναν πρωτόφαντο κι οριστικό τρόπο. Οριστικό;
Ο μικρός Γαβριήλ γεννιέται μ' ένα παράξενο χάρισμα: ν' ακούει τις επιθυμίες, τις ευχές, τις προσευχές και τις λαχτάρες όσων τον πλησίαζαν, χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος. Θα μπορέσει ένα άγουρο παιδί να τιθασεύσει προς όφελος του καλού ένα τέτοιο ψυχικό του πλεονέκτημα ή θα χαθεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια της πονηρής ανθρώπινης φύσης;

Μαζί θα νιώσουν τα κορμιά τους να μεγαλώνουν, τις σκέψεις τους να γίνονται πιο ώριμες, πιο ενήλικες. Θα διδαχτούν εύκολα τον τρόπο να λειτουργούν συντροφικά, να εκφράζουν με τις πράξεις τους τη θέρμη τού ενός για τον άλλον στις καρδιές τους.

Η Αγγελική δεν γνωρίζει για το χάρισμα από επιλογή τού αγοριού. Κι έπειτα, μια τέτοια δύναμη θα σταθεί άξια να βοηθήσει όταν οι δύο παντοτινά ερωτευμένοι άνθρωποι βρεθούν με τις ζωές τους να κρέμονται από μία μόνο κλωστή;"

 
-->
Απαγορεύεται να διαβάσετε βιβλία του αν δεν είστε ψαγμένος και με ανοικτές κεραίες αναγνώστης. Ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης δεν είναι για όλους, είναι για εκείνους τους λίγους που τελικά έγιναν πολλοί. Ρεύμα είναι και αφήστε το να σας παρασύρει.

-->
Ο Γιάννης Φιλιππίδης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά κι απέκτησε την πρώτη του γραφομηχανή στα οκτώ του χρόνια -προς κατάπληξιν γονέων και δασκάλων- κι από τότε δεν σταμάτησε να γράφει. Είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της "Άνεμος Εκδοτική". Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά κι επώνυμες ιστοσελίδες."



(2017)            Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων, Άνεμος Εκδοτική
(2015)            Κωδικός ελευθερία, Άνεμος Εκδοτική
(2015)            Το ασανσέρ των οκτώμισι, Άνεμος Εκδοτική
(2014)            Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης, Άνεμος Εκδοτική
(2012)            Λούσιfair η βασίλισσα της Κυψέλης, Άνεμος Εκδοτική
(2011)            Ζωή με λες, Άνεμος Εκδοτική
(2011)            Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου, Άνεμος Εκδοτική
(2011)            Κρατάς μυστικό;, Άνεμος Εκδοτική
(2011)            Μα, το ψάρι είναι φρούτο, Άνεμος Εκδοτική
(2011)            Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ", Άνεμος Εκδοτική

Αποκτήστε όλα του τα βιβλία σε ένα πακέτο προσφοράς αποκλειστικά από την Άνεμος εκδοτική (www.anemosekdotiki.gr/index.html) ή αναζητήστε τα σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.