ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.ΝΕΤ • κωδικός ελευθερία – Γιάννης Φιλιππίδης • Γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης

Τι να γράψει κανείς για το βιβλίο ‘Κωδικός ελευθερία’ του Γιάννη Φιλιππίδη; Ίσως μόνο πως πρόκειται για πραγματική ‘ελευθερία’ λόγου και σκέψης. Με μια σειρά υπέροχων κειμένων, ο συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη σε όμορφες, αυθεντικές και ποιητικές σκέψεις τις οποίες ντύνει με τις όμορφες φωτογραφίες του ο Νικόλας Τελλίδης σε ένα εξαίσιο σύνολο!
Το βιβλίο αυτό δε μοιάζει με άλλα βιβλία που έχουμε διαβάσει. Θα έλεγε κανείς πως δεν τηρεί τους κανόνες της λογοτεχνίας, πως ο Γιάννης Φιλιππίδης το έγραψε με μια ανάσα, με απίστευτη ορμή και όρεξη να ξεδιπλώσει το μέσα του, το θυμικό του στον αναγνώστη και όχι μόνο. Στο σημερινό άνθρωπο που, εγκλωβισμένος στα πρέπει και τις υποχρεώσεις του, αναζητά μια διέξοδο, αναζητά την ελευθερία.
Θα ήταν αδικία αν εστιάζαμε την αναφορά μας σε ορισμένα από τα κείμενα και όχι σε όλα, διότι απλώς στο σύνολό τους είναι ξεχωριστά και αυθυπόστατα με τη δική του αξία το καθένα. Πραγματεύονται αξίες απλές αλλά και σύνθετες, μικρές και μεγάλες, τον άνθρωπο και τη ζωή την ίδια. Ειδικά ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο αυτός κινείται στο σύγχρονο κόσμο, στην κοινωνία αλλά και την ατμόσφαιρα γύρω μας. Τα κείμενα δεν απέχουν πολύ από την αληθινή ζωή και το καθένα από αυτά έχει πολλά να πει. Με γλώσσα απλή αλλά έντονα εικονοπλαστική, η ροή των αυτοτελών ιστοριών παρασέρνει τον αναγνώστη στη μαγεία της ανάγνωσης και δεν τον αφήνει να απομακρυνθεί από το βιβλίο. Ο συγγραφέας ρωτά όχι για να απαντήσει ο ίδιος αλλά για να βάλει τον αναγνώστη του στη διαδικασία να σκεφτεί, να αναλογιστεί τη ζωή και την καθημερινότητά του, τα απλά αλλά και τα σημαντικά της ζωής. Ο Γιάννης Φιλιππίδης έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο, αυθεντικό κι αληθινό, μα και καλαίσθητο, το οποίο καλό είναι να το μελετήσει κάθε άνθρωπος που πραγματικά αναζητά τον κωδικό της ζωής του, την… ελευθερία!