«Κωδικός ελευθερία: Γιατί κι εμείς είμαστε στο πλευρό του Iνδιάνου».• ΔΡΟΜΟΣ της αριστεράς 5/12/2015

(Εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς 5/12/2015)
.
«Εγώ σου μιλώ για τη δική σου προσωπική ελευθερία: 
με δράση κερδίζεται η ζωή όχι με απόγνωση…»
Γιάννης Φιλιππίδης
.
Είχαμε μιλήσει και παλιότερα με τον Γιάννη Φιλιππίδη με αφορμή τη συλλογή με πεζά κείμενα και σκέψεις «Ζωή με λες» (Δρόμος της Αριστεράς, 21/1/2012). Τώρα ένα νέο του βιβλίο κυκλοφορεί σε εκείνα τα χνάρια. Ένα βιβλίο προσωπικό, αλλά και βαθιά παρεμβατικό. Ένας άλλος δρόμος που συνήθως δεν ακολουθείται στην εκδοτική παραγωγή.
.
Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας μαζί με τον Νικόλα Τελλίδη έχουν πάρει το ρίσκο να βουτήξουν στα εκδοτικά πράγματα -χωρίς πλάτες- με τον «Άνεμο». Προϊόν της συνεργασίας τους είναι και ο «Κωδικός Ελευθερία». Κείμενα του Γιάννη, φωτογραφίες του Νικόλα σε ένα βιβλίο κατά του εφησυχασμού:
«Αφυπνίσου, μην αφήνεσαι στην περιδίνηση όσων υπογράφουν το μέλλον με το δικό σου πληρεξούσιο. Όλα θα ξαναβρούν τη σειρά τους όταν θα θυμηθείς αν εκτιμάς και ν’ απορρίπτεις. Αλλά ποτέ μη σταματάς να περπατάς»
.
Σκέφτομαι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι και μότο της δικής μας προσπάθειας. Της δικής μας εφημερίδας. Του «Δρόμου» μας. Άλλωστε την ίδια «τρέλα» κουβαλάμε είτε λέγεται τέχνη, είτε λέγεται πολιτική.
.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 6.30 στο Loukoumi Bar. Για τον συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν οι συγγραφείς,
Αλκυόνη Παπαδάκη και Αναστασία Κορινθίου, ενώ αποσπάσματα θα αποδώσει ο ηθοποιός-συγγραφέας Πασχάλης Τσαρούχας.
.
Γράφει ο Γιάννης Φιλιππίδης:
«…Με τις προσωπικές μου ελεύθερες αυτόνομες σκέψεις απέμεινα ξανά. Μακριά από επαγγελματίες που εμπορεύονται το συναίσθημα της ελπίδας, οι ίδιοι μόνο γνωρίζουν για το όφελος ποιανού εργάζονται. Γιατί πολίτης ανάμεσα σ’ ένα λαό μιας πατρίδας, που η γη της ζεματάει όταν την περπατάς, όπως σε πλεούμενο λίγο πριν από τον οριστικό του αφανισμό, εγώ και πάλι θα θυμηθώ την πατρική καθοδήγηση να ταχθώ ξανά στο πλευρό του Ινδιάνου. Πλάι στον αδικημένο, η αντιπολιτευτική μου παρόρμηση ίσως φανεί χρήσιμη, αφού βλέπεις βοηθάει στο να μη μεθάς με καμιά εξουσία, να μη συγχωρείς κανέναν επίορκο…»