«Τήλέραμα» • τ.1855 / 22-28 Σεπτ. 2012 / «Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου»



Γράφει στο «Αναγνωστήριο»
η Μαίρη Γεωργιάδου
«Μικρές και περιγραφικές προτάσεις. Μικρά κι απολαυστικά κεφάλαια. Από αυτά που αμέσως κάνεις εικόνα και τα “ρουφάς” κυριολεκτικά. Γέματα γεγονότα και συναισθήματα. Ιστορίες από το παρελθόν, που η φυσική ηλικία του συγγραφέα, δεν θα μπορούσε να δικαιολογεί –ευτυχώς υπάρχουν πάντα οι διηγήσεις από μαμάδες κι αγαπημένες θείες- έρχονται μέσα από τις 333 σελίδες της 4ης έκδοσης να μας ταξιδέψουν στο παρελθόν με νοσταλγία, συγκίνηση και τρυφερότητα.
Η Βασιλική, η ηρωίδα, είναι γεννημένη μια Δεύτερα του 1930, «…την ώρα που σουρούπωνε ο ανοιξιάτικος ήλιος μέσα σε ρίγη, πόνους και κραυγές πανικού κι άρωμα πλατύφυλλου χειμωνιάτικου βασιλικού.
Κι η θεια μού μαρτύρησε, πως η παράξενη συγκυρία με το λουλούδι κι αυτή η θεόσταλτη μυρωδιά στον ερχομό μου, έκανε τη μάνα μου, να με ονοματίσει Βασιλική, από την πρώτη στιγμή, σε πείσμα νεκρών γιαγιάδων, κουμπάρων και παραδόσεων».
Η Βασιλική ζει σ’ έναν τυραννισμένο τόπο, αλλά μαθαίνει γρήγορα ν’ αγαπά τη ζωή και τ’ ανεκτίμητα δώρα της: τον έρωτα, την ευτυχία να ζει σ’ έναν κόσμο που επέλεξε η ίδια, τα χρώματα και τις μυρωδιές γύρω της, τον αλήτη χρόνο, τους φόβους, τη δύναμή της να κοιτάει ψηλά, ανασαίνοντας αρμύρες της θάλασσας και ξεστρατισμένους μικρούς θεούς. Συναισθηματικά σοφή από πάντα, με σκηνικό μια πατρίδα που χρόνο με το χρόνο αλλάζει δραματικά, διεκδικεί τις στιγμές της, αποφασίζοντας να ζήσει, να κερδίσει τα χρόνια, όλα τα χρόνια της.
Μια γυναικεία φιγούρα «πλασμένη» από άντρα, ένα μυθιστόρημα που δεν πρόκειται ν’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Από αυτά, που οι ηρωίδες θυμίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του χθες, αλλά έχουν το δυναμισμό του ΣΗΜΕΡΑ…»