mylady.gr • Άλλαξε τα μηδενικά με μια χούφτα νότες και λίγο παραπάνω ήλιο


Σήμερα θα σε συμβουλεύσω νʼ αλλάξεις οπτική. Έτσι άμεσα θα στο πω, υποδεικνύοντάς το σαν είδηση αδιαμφισβήτητη, όχι λες και πρόκειται να διαπραγματευθούμε την καλύτερη εκδοχή μας, αυτή τουλάχιστον που κατά τα φανερά, έχουμε άμεση ανάγκη. Ξεκινώντας ένα ηλεκτρονικό, χαλαρούτσικο και κατά τα κέφια του ενίοτε πλαίσιο διαλόγου, μπορούμε σύντομα να μεταφέρουμε τη συζήτηση σε τόπο, χρόνο και τρόπο πραγματικό, αν το ʽχουμε ανάγκη και βολέψουν οι συνθήκες.
Ποιες συνθήκες; Αυτές οι γνωστές, οι χιλιοφασκέλωτες των μικρών καθημερινών μας αναστεναγμών. Έτσι όπως μας κόβω, σε λίγο καιρό δε θα ʽχουμε τραγούδια, που να μας περιγράφουμε, θʼ αναγκαστούμε εκ των έσω μας, να γράψουμε και να τραγουδήσουμε καινούργια. Ή τουλάχιστον, ας ξεκινήσουμε νʼ ακούμε ένα από τα υπάρχοντα. Αν δεν σηκώνεις την έννοια «είδηση» για να μη χαρακτηρίσω αλλιώς όσα επίπονα ακούμε στον πρώτο-πρώτο μας καφέ, ξεκίνα τη μέρα σου με μια μουσική.

Εγώ για σήμερα θα σου προτείνω, αυτήν που ʽχω σα προσευχή μικρή στο ανατολικό δωμάτιο. Ποιο εινʼ αυτό; Το ανατολικό δωμάτιο είναι ένα παλιό περιφρονημένο τμήμα του σπιτιού μου, που εδώ και χρόνια δε λες ότι ήταν και το πιο πολυσύχναστο. Συνήθως το επέλεγε ο Ζαφείρης για τους πρωινούς αχανείς ύπνους του, για γουργουρητά χωρίς περικοπές ή ενοχλητικές διακοπές κι επειδή δε πέταγαν στο δωμάτιο αεροπλανάκια απʼ όσα ο Γιάννης καταπιάνεται σαν ιδιότητα, μηνύματα κι υπενθυμίσεις εν χορώ, καμιά σταθερότητα, να υπολογίσεις σε λίγη τοσοδά ειρήνη, τίποτα. Σα την Ελλάδα ένα πράμα και μας στη θέση του γατιού. Το άλλο σπίτι «Ανάστα ο Κύριος», υπήρχε τελικά εναλλακτική;

Βάλε λοιπόν την αφιέρωση να παίζει για σου πω και τα υπόλοιπα:
Τον φετινό κι απρόβλεπτο χειμώνα που λες, διάλεξα από νωρίς να έχει κι άλλο κόσμο το ανατολικό δωμάτιο: εμένα, τον imac μου και την πιο εύκαιρη στα ραντεβού της αλογόνου. Ο Ζαφείρης εννοεί να μην αλλάζει την πρωινή του βάρδια τα τελευταία αρκετά χρόνια, συνήθισε μονάχα στο γεγονός, ότι δε χρειάζεται πια να ξεκουβαλιέται σʼ αυτό το «μέσα», όσο κυλάει τρελή η μέρα, για την απαραίτητη συναναστροφή, . Μήνες τώρα, ακούει συχνότερα μουσική, λιγότερες ειδήσεις. Στο ανακαινισθέν δωμάτιο με το εντοιχισμένο μʼ έναν τρόπο γραφείο, βλέπει τον ίδιο παλαβό άνθρωπο, να γράφει αρειμανίως, παραμιλώντας λέξεις, που ξεπηδάνε μπόλικες απʼ την οθόνη, που βασιλεύει μεγάλη και ακέραια, δίπλα στη μπαλκονόπορτα, που μας κερνάει ήλιο με το που ξημερώνει.
Σήμερα θα σου πω, να ξαναβάλεις άλλη μια το βίντεο να παίξει για να σου μαρτυρήσω, ότι πριν λίγο καιρό κατάλαβα για πρώτη φορά, ότι επιμένω να προσανατολίζω τα χειρόγραφά μου με τον ήλιο και τη βόλτα του, παλιότερα για μια ζωή σε δυτικό δωμάτιο με μέση ώρα εκκίνησης το μεσημέρι, τώρα ανατολικότερα, με μέση ώρα έναρξης την καλημέρα του γκρινιάρη ταχυδρόμου, αυτού που έγινε στις γιορτές παπούς για πρώτη φορά και δε σταματά να μουρμουράει καντήλια για τους αριθμούς, που δε μαζεύονται με τίποτα, όπως κάνεις και συ τις καθημερινές σου.
Αλλά καταλαβαίνει κάθε μέρα και αυτός, όπως και συ, όπως και γω ή ο Ζαφείρης και όλοι μας αργά ή γρήγορα. Ότι η κατάσταση δεν ήτανε απʼ αυτές, που ʽχαν ταλέντο να παλεύονται κατά τις πιο φιλόδοξες μικρές μας προσδοκίες. Ότι είναι αναγκαία η ψυχραιμία και το χιούμορ ακόμα κι εν καμίνω, αυτό το τελευταίο μάλιστα το χιούμορ, είναι που θα μπορέσει να ξεπλύνει την ψυχή από αριθμητικούς λεκέδες και περιττή ή ανεπιθύμητη ανησυχία, που έτσι κι αλλιώς, δε θα ʽλεγες ότι σου βελτιώνει την αναπνοή ή την απόδοση σε όσα κάνεις.
Άλλαξε τα μηδενικά με μια χούφτα νότες και λίγο παραπάνω ήλιο, έτσι ίσως αντιληφθείς έστω κι αχνά, ότι η ζωή είναι επιλογή κι ως τέτοια μόνο αξίζει να τη σκέφτεσαι. Δεν ξέρω ποιο συμπαντικό γινάτι μας σκέβρωσε σε χώρα τόσο μαγική και τόσο γύφτισα μαζί, αλλά είναι ανάγκη να δώσουμε μια στάλα παραπάνω σημασία σʼ αυτό το έρημο το κορμί, που κουβαλάει για πνεύμα, μια ταραμοσαλάτα κεχρωσμένη από ασάφεια, βασανάκια κι απορίες, που ωστόσο δεν εκπαιδεύεις, μοναχά αναστενάζοντας. Θα επιμείνω όσο ζω να σε προτρέπω να διαβάζεις, αλλά για σήμερα, θες να σε μάθω να σιγοσφυρίζεις, σαν εμένα τα πρωινά;
(Φωτογραφία: Άγγελος Τζιβελέκης)
Γιάννης Φιλιππίδης
giannisfilippidis@mylady.gr
Επισκεφτείτε τη Σελίδα του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη:
www.facebook.com/pages/Γιάννης-Φιλιππίδης/106119902779487
Tα πέντε βιβλία του, κυκλοφορούν από την «Άνεμος εκδοτική»
www.anemosekdotiki.gr