Κωδικός ελευθερία • Το 9ο βιβλίο του συγγραφέα


Με τις προσωπικές μου ελεύθερες αυτόνομες σκέψεις απέμεινα ξανά. Μακριά από επαγγελματίες που εμπορεύονται το συναίσθημα της ελπίδας, οι ίδιοι μόνο γνωρίζουν για το όφελος ποιανού εργάζονται.
Γιατί πολίτης ανάμεσα σ’ ένα λαό μιας πατρίδας, που η γη της ζεματάει όταν την περπατάς, όπως σε πλεούμενο λίγο πριν από τον οριστικό του αφανισμό, εγώ και πάλι θα θυμηθώ την πατρική καθοδήγηση να ταχθώ ξανά στο πλευρό του Ινδιάνου. Πλάι στον αδικημένο, η αντιπολιτευτική μου παρόρμηση ίσως φανεί χρήσιμη, αφού βλέπεις βοηθάει στο να μη μεθάς με καμιά εξουσία, να μη συγχωρείς κανέναν επίορκο.
Στην εποχή που μας βρήκαν ακόμη και οι ανεμοστρόβιλοι, ανοίγω προσωπικό διάλογο μαζί σου. Δες στ’ αλήθεια πόσους κοινούς τόπους έχουμε, πόσα κοινά αδιέξοδα, πόσα ανεκπλήρωτα θέλω. Σ’ όλα αυτά, οφείλουμε να κρατήσουμε αναπνοές, έτσι μόνο θα σταθούμε στα πόδια μας.
Θυμήσου ότι ευτυχισμένος δεν είσαι τη στιγμή που αποπληρώνεις τις τρέχουσες οφειλές σου, οι πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες σου είναι αυτές που αφορούν τον αληθινό μας κόσμο. Λειτουργώντας μόνο σαν εισπράκτορες υπέρ του δημοσίου, χάνουμε τα όμορφα, εκλείπουν στιγμές ν’ αποτελέσουν στέρεες μελλοντικές μας μνήμες από μια ζωή όπως την αξίζουμε. Και δεν την παραδίδουμε σε κανέναν…

✔ Λίγες λέξεις από το β΄ αυτάκι του βιβλίου
Kοίταξε για λίγο τον εαυτό σου από μακριά, φαντάσου τον απέναντί σου. Τι βλέπεις; Έναν πολίτη ενεργό, ταγμένο σ’ ένα αντικείμενο, ή ένα σιωπηλό, ηττημένο και φοβισμένο άτομο, που λέει από συνήθεια ναι σε όλα; Θα καλύψεις θαρρείς τις ανάγκες σου ιδιωτεύοντας και αποκομμένος από τον αποτρελαμένο κοινό εθνικό μας νου; Εσύ λείπεις. Όσοι περισσεύουν είναι αυτοί που θ’ αφήσουν ένα γραμματάκι στην Ιστορία, που θα γραφτεί αύριο, ωστόσο συμβαίνει σήμερα. Ποιοι σ’ έπεισαν να πάψεις ν’ αγωνίζεσαι μονάχα για τις οικονομικές οφειλές κι όχι για τις ανθρώπινες πραγματικές ανάγκες σου; Σου το ’χω ξαναπεί και παλιά, αλλά ίσως δεν ήσουν εκεί να τ’ ακούσεις: με δράση κερδίζεται η ζωή, όχι με απόγνωση…»

Γιάννης Φιλιππίδης
«Κωδικός Ελευθερία»
ΙSBN: 978-960-9585-53-8
σελ.: 280
σχήμα: 14x20,5 cm
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2015