Κριτική βιβλίου από τον Ευάγγελο Ήλιοπουλο για το alfaviton.gr


«…Ένα μυθιστόρημα που επιβεβαιώνει την πεζογραφία του Γιάννη Φιλιππίδη ως μία από τις πιο κομψές και ακριβείς στην πρόσφατη βιβλιογραφία μας. Ένα μυθιστόρημα που δίνει φωνή σε αυτές τις ιστορίες που επιβιώνουν στην άκρη…»
(…)
«...Tο μυθιστόρημα (κρατάς μυστικό;) του Γιάννη Φιλιππίδη κρατάει τον αναγνώστη να προσκολληθεί στην ανάγνωσή του, πρόθυμος να γνωρίσει το μέλλον των πρωταγωνιστών του, ενώ τιμά και διατηρεί ζωντανή μια γλώσσα που χάνεται στα βάθη του χρόνου...»
(…)
«…Το μυθιστόρημα έχει πολύ ευκίνητο ρυθμό. Μια καθηλωτική γλώσσα. Έχει μια ζωντάνια, ένα πνεύμα, μια βία και μια ταχύτητα που είναι συναρπαστική. Ο Γιάννης Φιλιππίδης έχει την εικονοπλασία και την μυθοπλασία αυτά τα δυο ποσά ευθέως ανάλογα...»
(…)
«…Σε αυτό το μυθιστόρημα απεικονίζονται τα θέματα που μας ανησυχούν περισσότερο. Η μοναξιά, η κατανομή των οικογενειακών σχέσεων, η εφήμερη φύση της ύπαρξης… Συνειδητοποίησα ότι βρήκα μια φωνή, ότι η φωνή ήταν πραγματικά η ιστορία και ότι αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να ακολουθήσω αυτή τη φωνή, σαν να ήταν τα πόδια μου.
Οι μύθοι είναι πολύ περίεργοι. Είναι πολύ απλές ιστορίες αλλά λένε ισχυρές ιστορίες και έχουν επίσης την ικανότητα να απεικονίζουν πραγματικά τα ζητήματα που συνεχίζουν να μας ενοχλούν, τα οποία συνεχίζουν να διαταράσσουν τον άνθρωπο από τότε που αναδύθηκε και πιθανότατα μέχρι να εξαφανιστεί: ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πηγαίνουμε, γιατί υπάρχει πόνος, γιατί η σκληρότητα, γιατί η ζωή, γιατί ο θάνατος... Ό, τι είναι μύθος. Μου αρέσει πραγματικά να πηγαίνω σε αυτούς, επειδή πιστεύω ότι οι μύθοι ενεργούν ως πηγές ενέργειας της γνώσης. Απλά διαβάστε αυτό το Μυθιστόρημα αργά για να συνειδητοποιήσετε το βάθος και την ικανότητά τους να προτείνουν...»
(…)
«…Οι χαρακτήρες του συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον , σε έναν διάλογο που κρύβεται πίσω από το ίδιο το κείμενο και βγαίνει από την καρδιά του συγγραφέα. Η αγάπη ως δύναμη που με την έλξη και την απόρριψη που ασκεί πάνω μας, μας κινεί σε απροσδόκητες κατευθύνσεις.
Ένα Μυθιστόρημα που απλά δεν φέρει τον τίτλο του μυθιστορήματος αλλά αποτελεί κόσμημα για την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία. Ένα βιβλίο σταθμός και αναφορά».

-
⭐️⭐️⭐️ Ο εξαιρετικός μου φίλος ποιητής-συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Ευαγγελος Ηλιοπουλος δημοσίευσε πριν λίγο την δική του βαθιά ανθρώπινη κριτική προσέγγιση πάνω στο τρίτο μου μυθιστόρημα, το «Κρατάς μυστικό;», το βιβλίο που γέννησε την άνεμος εκδοτική!

⭐️ Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του, εδώ:
https://www.alfaviton.gr/?page_id=162
Γιάννης Φιλιππίδης • «Κρατάς μυστικό;»