Λογοτεχνικά σοκάκια • Κριτική του βιβλίου "Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης" Γιάννης Φιλιππίδης

Αρχές φθινοπώρου, μα ο "Απρίλης" του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη κατάφερε με την μεθυστική γραφή του να φέρει την αναγνωστική άνοιξη, με ένα μυθιστόρημα διαποτισμένο από άρωμα γυναίκας! Με έξυπνο χιούμορ και τραγελαφικές καταστάσεις, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του κομμάτια μιας οικείας καθημερινότητας : οι γυναικείες ανασφάλειες και εμμονές, οι προσδοκίες των γονιών, οι μητρικές ενοχές, ο έρωτας. Οι αναμνήσεις συναντούν το σήμερα, και ξεκινάει μια άνιση μάχη με το χρόνο, ανάμεσα στις μύχιες επιθυμίες και τα ισχυρά πρέπει, που δρουν σαν συναισθηματικά βαρίδια. - See more at: Η Στέλλα, στο κατώφλι των πενήντα της χρόνων, στέκει μουδιασμένη και γεμάτη ερωτηματικά και φόβους για το μέλλον, αναδομώντας μέσα σε τριάντα ώρες τις μνήμες του παρελθόντος της. Συνοδοιπόροι της σε αυτό αναγκαίο και λυτρωτικό φλας-μπακ, στέκονται η μαμά Ζωή με την σωτήρια άνοιά της, η απελευθερωμένη από ταμπού αδερφή της Ελένη, ο 20χρονος γιος της Κωνσταντίνος και ο κρυφός της σύντροφος, και μικρότερός της ηλικιακά, Βασίλης. Το ψηφιδωτό της καθημερινότητάς της, συμπληρώνει η άκρως απαιτητική καριέρα της και η ανάγκη της να συγκεράσει όλους τους ρόλους τους αποτελεσματικά. Όμως η ερημιά και η μοναξιά που κατακλύζουν την καρδιά της, δεν της αφήνουν άλλα περιθώρια. Έχει έρθει η ώρα ν' αναμετρηθεί με ειλικρίνεια με τις αποφάσεις και τα λάθη της, να υπερβεί τον εγωισμό της και ν' ακολουθήσει για πρώτη φορά στην πολυτάραχη ζωή της τον δρόμο της ουσιαστικής και απόλυτης ευτυχίας....

Με μια γραφή μεστή, δωρική, άμεση, που διαπνέεται από έντονο συναίσθημα, και καυστικό χιούμορ, ο συγγραφέας κατάφερε ν' αποτυπώσει με αδρά χαρακτηριστικά, την καθημερινότητα μιας ελληνικής αστικής οικογένειας στο πέρασμα των τελευταίων πενήντα χρόνων. Τα κοινωνικά στερεότυπα, οι επαγγελματικές και προσωπικές συμβάσεις, οι φιλοδοξίες, τα φλερτ, οι ιδεολογικές αντιθέσεις, η ανέφελη διασκέδαση χωρίς ηθικούς φραγμούς, περνούν σαν εικόνες κινηματογραφικής ταινίας μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη μέσα απο τις ευφάνταστες καταστάσεις και τους ευρηματικούς διαλόγους του βιβλίου, και τον συνεπαίρνουν. 

Οι χαρακτήρες είναι μοναδικά σφυρηλατημένοι : γυναίκες με έντονες προσωπικότητες, ισχυρά ιδεώδη, σηκώνουν με πάθος τη δική τους παντιέρα στο μονοπάτι της ζωής και παλεύουν ν' αγαπηθούν και ν' αγαπήσουν. Τα συναισθήματά τους κατακλύζουν κάθε τους πράξη, απόφαση, επιλογή. Θυμώνουν, φοβούνται, κλαίνε, πονάνε, γελάνε, μετανιώνουν, τολμούν. Ο κος Φιλιππίδης ξεδιπλώνει με μαεστρία τη γυναικεία ψυχολογία, τις ανασφάλειες και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις που ταλανίζουν κάθε μάνα, κόρη, αδερφή, σύζυγο, ερωμένη.  Οι συγκρούσεις στον ψυχικό κόσμο της ηρωίδας, είναι τόσο έντονες και δυνατές, που θέλεις διακαώς να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από την εγωιστική της στάση και αδράνεια, και να τολμήσει να ρισκάρει, να ζήσει, να γευτεί τις χαρές της αγάπης, απογυμνωμένη από ταμπού και προκαταλήψεις.

Ένα μυθιστόρημα που αναζητεί στο παρελθόν το μέλλον, καθώς ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν προβλέπεται ποτέ.... 



πηγή: Λογοτεχνικά Σοκάκια