Φίλοι της Λογοτεχνίας - «Μα, το ψάρι είναι φρούτο!», κριτική βιβλίου από την Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΜΑ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΥΤΟ», 
του Γιάννη Φιλιππίδη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Άνεμος Εκδοτική
Σελίδες: 120

Μέσα σε μια-δυό μέρες τελείωσα αυτό το μικρό, εκπληκτικό "διαμαντάκι"!!! 
 Ένα βιβλίο με οκτώ ιστορίες-παραμύθια για εμάς, τους σοβαρούς ενήλικες που ψάχνουμε απεγνωσμένα τη χαμένη μας παιδικότητα!!!Ένα βιβλίο γεμάτο λυρισμό, χιούμορ, αγάπη, αθωότητα, συγκίνηση, τρυφερότητα, χιούμορ και εικόνες!!! Κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς κάθε σελίδα έχει μια πολύ μικρή εικονογράφηση και στην αρχή κάθε ιστορίας τη σχετική μεγάλη εικόνα, που αν και απρόμαυρη έχει κάθε φορά την ικανότητα να σε ταξιδεύει. 
Ο Γιάννης Φιλιππίδης μας μαγεύει με το συγγραφικό του ταλέντο, ταξιδεύοντάς μας σε ένα λιβάδι με μια μουριά που περπατάει για να συναντήσει λίγη ανθρώπινη παρέα, στον μικρόκοσμο μιας γυάλας ενός χρυσόψαρου, που αυτοαποκαλούνταν Έλβις, σε μια θαλασσοδαρμένη πλαγιά όπου δύο μοναχικά δέντρα προσπαθούν να λύσουν το υπαρξιακό τους πρόβλημα, στην προσπάθεια ενός ευαίσθητου αγοριού που πιάνει κουβέντα με την Πανσέληνο και προσπαθεί να καταλαγιάσει τον πόνο για το χαμένο του πατέρα, σε μια λαϊκή αγορά όπου τα διάφορα λαχανικά και φρούτα συναγωνίζονται στο φυσικό και στο παραβιασμένο, στην αυλή όπου μια ροδιά προσπαθεί να δείξει το νόημα της ζωής στο στερνοπούλι της, τον Ρόδη, στην κουβέντα μεταξύ ενός κοχυλιού και της ατέρμονης και ευμετάβλητης θάλασσας και, τέλος, στην αντίξοη φιλία που δημιουργείται ανάμεσα σε μια γάτα από σπίτι, την Άβα και μια αλητόγατα που λόγω του παράξενου χρωματισμού της είναι καταδικασμένη να φέρει το μισητό όνομα Χίτλερ!!!
Κάθε μία από τις ιστορίες μας περνάει και ένα διαφορετικό μήνυμα, έναν προβληματισμό του συγγραφέα για τις σύγχρονες και διαχρονικές μάστιγες της κοινωνίας, της ανθρωπότητας, αλλά και όλων των έμψυχων και άψυχων, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ζωντανών οργανισμών.
Η κάθε μία ιστορία μου άφησε και κάτι για να σκέφτομαι, καιρό αφότου τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, ενώ η αγαπημένη μου όλων είναι αυτή με τις γάτες!

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τα αισθήματα που μου γέννησε αυτό το πανέμορφο βιβλίο! Απλά σας λέω ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!! Θα είναι κέρδος για την ψυχή σας!   

Υπόθεση Οπισθόφυλλου: 

"Ένα χρυσόψαρο στήνει καβγά με τη δεσμώτη γυάλα του, μια ανάσα πριν από την επικείμενη αυτοκτονία του. Μια γάτα ανοιξιάτικης βεράντας μοιράζεται παρόν και παρελθόν, στη ροή μιας νύχτας εξομολογήσεων, συνάπτοντας δεσμό ζωής με άλλη μία γάτα εντελώς, μα εντελώς αλήτισσα. Ένας μικρούλης ρόδης βομβαρδίζει με ερωτήσεις τη μαμά ροδιά του, αδυνατώντας να προσδιορίσει ότι ο φόβος για το μέλλον, είναι στην κυριολεξία ο φόβος για το άγνωστο και όσα δεν προβλέπονται. Ένα πεύκο θαλάσσης κι ένα κυπαρίσσι τυπικού νεκροταφείου φυτρωμένα σε αρμυρή πλαγιά, ανακαλύπτουν τα καταθλιπτικά τους σύνδρομα κι εκτιμούν την αξία της ειρηνικής ζωής στην ύπαιθρο. Ένα μικρό αγόρι μιλάει με τη πανσέληνο για τον πατέρα που έφυγε νωρίς. Κάποιος Κοχύλης απολαμβάνει την παντοτινή αγάπη στην αφρισμένη αγκαλιά της νευρικής κυρίας Θάλασσας. Μια συμμορία φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, που στήνουν έναν αγοραίο καβγά στο περιθώριο μιας λαϊκής, και ένα δέντρο που ανακαλύπτει τη μαγική του ικανότητα να περπατά, ακολουθώντας την ανθρώπινη φυλή στην αλλοτριωμένη της καινούρια εποχή, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό των οχτώ ιστοριών μας.

To «Μα, το ψάρι είναι φρούτο» είναι μια αγκαλιά από σκαμπρόζικες, φλεγματικές, απροσδόκητες κι αισθαντικές παραμυθένιες ιστορίες που απευθύνεται σ' ενήλικους –κυρίως– αναγνώστες μ' ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ.

Μια οικογένεια από πλάσματα, φυτά, στοιχεία της φύσης ή αντικείμενα χωρίς δικαίωμα λόγου, στήνουν ψιλοκουβέντα για τον κόσμο των ανθρώπων, τις νευρώσεις του, τις χαρές, τον έρωτα, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες, Λοιδωρούν ή ξεκαρδίζονται μ' όσα μας βασανίζουν, τοποθετούνται απ' την αρχή πάνω σε έννοιες κι αξίες ταλαιπωρημένες, βοηθούν να εστιάσουμε στα ουσιαστικά και όσα μας αξίζουν. Δεν κατηχούν, δε νουθετούν, δε μας κουνάν το δάχτυλο, δεν επιδιώκουν να πουλήσουν άποψη.

Θέλουν μονάχα να μας πουν πως η ζωή είναι μια αλήθεια ακριβή, μια αξία ανεκτίμητη, σαν το ανυπόμονο φως που ξημερώνει κάθε μέρα από την αρχή. "

Πηγή: Φίλοι της Λογοτεχνίας
Βρείτε την Σελίδα του blog facebook: https://www.facebook.com/FriendsOfLiterature